My versus moderní historie

Marie Sára Zejdová

Tohle je pokračování článku z čísla 02/05 Z dob před covidem, které najdeš v archivu.

SVĚTOVÁ HISTORIE

1. Který americký prezident musel odstoupit kvůli aféře Watergate?

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Richard M. Nixon

SOUVISLOSTI: Nepodařená vloupačka v hotelu, po kterém je aféra pojmenována, vede až k rezignaci amerického prezidenta Nixona roku 1974 (krásně je to zparodováno ve filmu Forest Gump).

Ve zkratce, republikáni se pokusili umístit do sídla demokratické strany odposlech. Byli odhaleni a vyšetřování potvrdilo spojitost s Výborem pro znovuzvolení prezidenta Nixona. Byly nalezeny kontakty na lidi blízké prezidentovi (také se zjistilo, že jeden z pětice „lupičů“ je bývalým zaměstnancem CIA). To vše budilo podezření, že Nixon o všem věděl, i když sám tvrdil, že do ničeho zapleten není.

I přes vyšetřování v plném proudu a články novinářů Bernsteina a Woodwarda (kteří za svoji práci později dostali Pulitzerovu cenu) je Nixon znovuzvolen prezidentem. Neustále opakuje, že s Watergate nemá nic společného. Celá situace došla tak daleko, že senát zřídil vyšetřovací komisi, které se po Nixonově vyhýbání (odvolal kvůli tomu i žalobce) podařilo získat nahrávky z prezidentovy kanceláře.

Bohužel byly poničené, chyběly důležité rozhovory. Nejdelší výpadek má až devatenáct minut. V této době Nixon pořád ještě tvrdí, že do aféry zapleten není. Až po sílícím nátlaku veřejnosti a také hrozícímu impeachmentu se podvolí a ohlásí rezignaci. Svůj díl na tom nesla i objevená nahrávka, ve které je Nixonovi vysvětlováno utajení celé akce a na které souhlasí se zapojením CIA.

Případ je dodnes považován za největší kauzu v dějinách žurnalistiky a bylo o něm natočeno velké množství filmů a dokumentů (jedním z nejznámějších je Všichni prezidentovi muži).

2. Kdo pronesl slavnou větu „I Have a Dream“?

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ: Martin Luther King Jr.

SOUVISLOSTI: I po oficiálním zrušení otroctví panuje v Americe silná nevraživost vůči černochům. Mají oddělené záchody, restaurace, místa v dopravních prostředcích, … Pro lepší představu: Ku-klux-klan je legálně uznávanou organizací! To vše se ale má změnit.

Rosa Parks, černošská aktivistka, odmítne uvolnit své místo v autobuse bělochovi. Tohoto se chytí jistý Martin Luther King Jr., syn baptistického kazatele. Ten začne své okolí přesvědčovat o nutnosti boje, ovšem nenásilnou formou. Tím započnou obrovské bojkoty černochů nabízených služeb, nepoužívají např. hromadnou dopravu.

Po nějaké době jsou vyhlášky omezující černochy zrušeny a z Kinga se stává velmi vlivná osobnost. Roku 1963 svolá demonstraci (poklidnou, jako všechny předchozí), kde u Lincolnova památníku pronese jeden z nejvýznamnějších projevů amerických dějin, který je později nazván „I Have a Dream“, kde líčí to, co je již z názvu patrné – sen o světě, ve kterém jeho děti budou žít bez projevů diskriminace.

Po nějaké době je přidán do ústavy dodatek o stejných právech všech lidí. Martinu Lutherovi se podařilo téměř nemožné: bez jediného výstřelu změnil Ameriku, není proto divu, že je mu předána Nobelova cena míru.

Bohužel, příběh nekončí šťastně. King je zavražděn kulkou do krku. Jeho projev, který přednesl večer předtím, jako by něco takového předvídal.

Rozbor dalších 7 otázek JIŽ BRZY.