KULTURA TI NEUBLÍŽÍ: Knihy 02/07

Tohle jsou pokračování recenzí (rubrika Kultura ti neublíží) na knihy z čísla 02/07 Mňam mňam mňam, které najdeš v archivu.

Student Jakub Frainšic:

Arkád, zámožný muž, žijící v Babylóně, se rozhodne sdílet svá tajemství o cestě k bohatství. Svolá proto chudinu města a vybrané myslitele, mezi které patří i čtenář knihy, a prostřednictvím několika krátkých příběhů začne líčit sedm jednoduchých zákonů bohatství (jak získat bohatství) a pět zákonů zlata (jak uchovat a množit bohatství).

Veškeré dění probíhá v již zaniknutém Babylóně, který se významně podílel na utváření dnešních ekonomických podmínek. Umístěním dějství do již zpustošeného města autor zvýraznil proměnlivost všech hmotných objektů a stálost nehmotných zákonitostí.

Veškeré autorovy postřehy totiž nejsou smyšlené slovní hříčky a nikdy nebyly platné pouze v minulosti. Všechny zákony hrají dnes stejně důležitou roli v investování a hospodaření s penězi jako před třemi tisíci lety.

PŘEHLED ZÁKONŮ:

7 zákonů bohatství

  1. Začít ukládat (autor doporučuje ukládat 10 % výdělku)

  2. Kontrola výdajů (vždy je možné něco našetřit, když se člověk uskromní)

  3. Zvětšovat příjem (pouhé šetření peněz nestačí, protože jsou v průběhu času znehodnocovány)

  4. Zabezpečit majetek před ztrátou

  5. Výhodně investovat do bydlení (člověk by neměl žít nad svoje finanční možnosti, nemovitosti budou vždy ceněné)

  6. Zajistit si důchod na stáří (s přibývajícím věkem bohužel klesá produkceschopnost člověka, je velmi důležité myslet na budoucnost i z dlouhodobého časového hlediska)

  7. Zvyšovat svou výdělečnou schopnost

5 zákonů zlata

  1. Ke zlatu se dostane pouze ten, kdo odloží nejméně jednu desetinu výdělku, aby zabezpečil majetek pro sebe a svou rodinu

  2. Každý moudrý vlastník zlato dobře umístí, aby pro něj vydělávalo a neustále přibývalo

  3. Rozvážný vlastník zlato ochraňuje a investuje je pod dohledem odborníků

  4. Když majitel vloží zlato do pochybných podniků, přijde o něj

  5. Kdo chce vydělávat hned velké sumy, kdo podlehne svodům podvodníků a pletichářů, kdo uvěří své nezkušenosti a romantickým představám, přijde o zlato


Paní profesorka Svozilová:

A jakými recepty vás kniha dostane? Je rozdělena na 4 kapitoly:

V první je uvedeno pár receptů, které je potřeba znát pro tvorbu ostatních. Např. zeleninový vývar, sezamová pasta Tahini, semínkový chleba, domácí tortilla nebo bulky na burger.

V kapitole „snídaně“ najdete recepty na sladké i slané snídaně, které se případně dají použít i jako svačiny.

Pod názvem „obědy“ se skrývají hlavní jídla, ať už je jíte v poledne či večer. Jídla jsou bezmasá, ale i s masem či rybou, inspirovaná domácí, stejně jako asijskou kuchyní. Pro názornost – halušky se zelím a slaninou (nebo bez ní), dýňové noky se slaninou a pórkem, koprovka, ale i kuřecí Tikka Masala.

V oddíle „večeře“ jsou pak saláty, snacky a polévky – hummus se sušenými rajčaty, polévka z pečených rajčat, kadeřávkový salát s jahodami a sýrem feta a další.